2012. március 20., kedd

Endrédi - antik design esszencia








  Az antik kultúra másik jelentős szegmenseként az antik művészet mindig igen nagy hatással volt rám. Noha nem voltam mintadiák az egyetemen és néhanapján egy egy előadás helyett jobb elfoglaltságot is találtam magamnak, a görög és római művészettörténet órák kivételt képeztek. Építészet, szobrászat festészet, mozaikművészet, Pompei, Pheidiasz... Emellett mindig is vonzott a modern design és annak letisztult, minimalista irányzta. E két irányzat ötvözésével talán az egyik legnehezebben megvalósítható, ám legszebb alkotásokat eredményező lakberendezési tárgyak, belső terek születhetnek, én idővel majd erre törekszem.

Az Endredi design számomra hasonló szellemiséget képvisel, ahogy a Fibula ars poeticája is mondja, antik design esszencia.
Már jó ideje követem az oldalt és most abban a megtiszteltetésben van részem, hogy írhatok róluk, az elkövetkező időben pedig egy új rovattal bővül a blog profilja és kisebb nagyobb rendszereséggel írok majd az Endredi design új munkáiról. Az esztétikai csúscsélmény mellett  bepillantást nyerhetünk az Endrédi Antikvitás történetébe, műhelyébe és titkaiba.

Mivel nyílt titok, hogy a szívem csücske az antikvitás, így nem meglepő, hogy az első bejegyzésmet is ebből a szemszögből közelítem, meg, na meg természetesen az élet elengedhetetlen élvezetét sem mellőzhetem én, aki némi nemű hedonizmussal fűszerezve szeretem az életet élni. Már az ókorban is tudták, hogy bor nélkül az élet unalmas lenne, mert a jó bor segít a szerelemben, a szerelmi bánat elviselésében, de bor kell a jóízű baráti beszélgetésekhez, sőt még a háborúról és békéről is egy jó kupa mellett döntöttek.

így mi mással is kezdhetném, mint a design és esszencia egyik legnemesebb elegyével, Dionüszosz isteni nedüjével, mert hát:

"BONUM VINUM LAETIFICAT COR HOMINIS."

Endredi design

A minőségi bor megkívánja, hogy a tálalása is olyan legyen, akár a zamata, ezt tudták már az Ókorban is. Dionüszosz vagy római nevén Bacchus, a bor és mámor istene, születéséről több mítosz is kering, a legismertebb, hogy Zeusz és Szemelé gyermeke, de a bor istenének története, mint a jó bor születésé nem ilyen egyszerű, de ez egy másik történténet. Dionüszosz még gyerekkorában felfedezte, hogy a szőlőből isteni nedű készülhet, amit megismertetett az emberekkel is, kísérőivel a szatírokkal bejárta a világot, megtanította a halandókat az bor készítésének titkára.


Praxitelész : Hermész és a gyermek Dionüszosz / copy after original of ca. 340 BC


Antik szüret

A rómaiknál falernusi és caecumbusi borok voltak a legnemesebb, ezt a jó öreg Horatius is megénekelte.



Horatius: A boros korsóhoz

Víg lámpafénynél Bacchus, a Gráciák

s – ha megjön – Vénusz lesz pohárnokunk,
míg csak az éj csillagát
tova nem űzi a felkelő nap.


(Szabó Lőrinc fordítása)

 Minden lakomának külön keverőmestere volt, aki ízlése szerint fűszerezte a bort, és a lakoma jellegének megfelelően hígította vagy édesítette azt mézzel. 
Képletesen ezt teszi az Endrédi design is, szakértelemmel  "keveri", ötvözi a stílusokat  a bútorok, a lakberendezés terén, mindemellett a lakás és design kiegészítőknek is igen széles palettáján mozog, amiből a nemes nedű, a vinum tárolása sem maradhatott ki.


Egy igazi szümpozion kellékei az Endredi design-tól:




















Az Endrédi Design ars poetica-ja:


"Az Endrédi Design korábban Endrédi Antikvitás néven működött. Névváltásunkat az indokolta, hogy már nemcsak antik bútorok értékesítésével foglalkozunk, hanem egy új irányvonal meghonosítását szeretnénk elérni a magyar piacon: kézzel festett antik bútorainkon egyedi motívumok, tájképek, portrék kapnak helyet. A meglepő társítások a színhasználatban is jellemzőek: nem félünk pinkre festeni egy komódot, vagy egy régi rádiót.
Filozófiánk, hogy szembemenjünk a tömeggyártással, és újra előtérbe helyezzük a kézzel készített bútorok szeretetét. Hisszük, hogy az antik és vintage bútorok egy új esztétikai esélyt adnak a mai, modern enteriőrök sikeréhez. Célunk, hogy az általunk gondosan kezelt gyűjtemény minden egyes darabja megtalálja gazdáját. 
A bútorok minőségéről, kivitelezésük tökéletességéről az olasz ICLA felületkezelő anyagok, festékek gondoskodnak, valamint azok a képző- és iparművészek, akik a bútorok díszítését végzik.
Új honlapunkon megtekinthető az aktuális választék antik, dizájn, kézzel festett és loft bútorok kategóriában, tevékenységünk unikuma azonban az, hogy teljesen egyedi igények megvalósításában is rendelkezésre állunk. Készséggel átkárpitozunk egy régi fotelt, puffot, egyedi díszítést adunk egy bortartónak, komódnak, vagy éppen egy, a vásárlónak kedves mintával, motívummal dekorálunk egy kiválasztott vagy hozott bútordarabot. Az igények egyeztetésében látványtervekkel segítünk."



A következő képsorok ízelítőt szolgáltatnak a továbbiakhoz.

















Folytatása következik...

1 megjegyzés: